Как да научим децата да са благодарни?

Най-трудното нещо днес е да изкопчим „благодаря“ от устата на децата
Обновена: 19 апр 2013 21:42 | 19 апр 2013 21:42, Мария Дуковска
13
Как да научим децата да са благодарни?
Снимка: Sxc.hu

Чувате ли често от устата на децата ви следните две думички „Благодаря ти". Или по-често чувате друга една дума, от която сякаш няма отърваване „Искам“. Днешните деца, ще кажат старите баби, са много неблагодарни. Истината е, че при всички поколения в една или друга степен се проявява липсата на признателност за нещата, които притежават, както и свободата да избират. А това са привилегии, които всеки родител се е борил много, за да извоюва за децата си. Жалко е, когато те не го осъзнават и приемат всичко за даденост. Може би има начин да ги възпитаме в дух на повече осъзнатост за благата, които ползват и да разберат, че те трябва да се заслужат и оценят.

Първата стъпка винаги се крие в ранното детство

Започнете с възпитанието още от невръстни деца, на 1-2 годинки. Не давайте всичко, което детето поиска. Учете го да цени играчките, които има и да се заиграва с тях. В обратния случай детето се превръща в едно вечно мрънкащо хлапе, което само реве за играчки, но в момента, щом ги получи, не си играе с тях и пак е недоволно.

Следващият етап е да го научите то също да дава

Когато поиска от някое дете чужда играчка, направете правилото „Ти дай, за да получиш“. Нека то първо предложи от своите играчки или вещи, за да получи. Имайте предвид, че този метод на възпитание е подходящ след тригодишна възраст. До този момент децата нямат възприятие какво е тяхно и какво не, а смятат всяка вещ за своя.

Въведете ги в благотворителността

Учете ги да помагат в доброволчески акции, да чистят пред блока, да даряват вещи, дрехи, книги, учебници. Това е процес, който освобождава духа и съзнанието от материалните мании, които ни пречат да бъдем добри хора. Ако научите децата си да помагат и даряват от сърце, със сигурност ще изпълните мисията си да ги направите добри и стойностни човешки същества.

Нека да благодари

От момента, в който детето ви започне да пише, настоявайте да пише писмена бележка с „Благодаря“ за всеки един подарък, който получава, независимо колко дребен е той.

Бъдете личен пример

И най-важното правило винаги си остава вашият собствен пример. Да благодарите и да бъдете признателни за всичко, което ви се случва е достатъчно за вашето дете, за да попие от вас и да последва примера в собственото си поведение.

Още полезни съвети прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
7 преди 11 години
До 10 СУПЕР СИ, МНОГО Е ВЕРНО ,ОТ ЛИЧЕН ОПИТ ЗНАМ!
9
2
 
4
 
! Отговори
мария преди 11 години
Тази статия е пълна глупост.Абсолютно всички връстници на сина ми употребявят тази дума и то съвсем на място,става въпрос за 14 годишните.А ако има такива,които не знаят значението и употребата и,то най-вероятно става въпрос за липса на възпитание,за недобра ценностна система и др.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите са неблагодарници. Всеки втори българин си мисли, че някой му е длъжен за нещо. Затова държавата ни е на това дередже, затова тъпчем на едно място, без да се развиваме...Ако се научим да бъдем повече признателни и благодарни за всичко, което ни се случва, много неща ще се променят... Но половин България е умствено изостанала и затъпяла в много отношения.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не даряваме книги, ние купуваме и четем книги.---------- Никой не те кара да си подаряваш книгите, просто купувай по две-три бройки и си оставяй само едната.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-добре е децата да се учат, че не трябва да се замърсява околната среда, а не един ден в годината да се правят показни акции как се чисти страната ни. За да видят освен торбичките и бирените бутилки колко спринцовки и съмнителни опаковки има на най-невъзможни места.Профилактиката е по-добър вариант.И също така - да уважават по-възрастните от тях, защото у нас положението е много зле, от най-високо ниво се насажда омраза срещу тях, защото получавали даром пари и пречели на "забързания" живот
5
1
 
5
 
! Отговори
5 преди 11 години
... като благодарим. Просто, но ефективно.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
egoizmyt e vroden, vypros na vyzpitanie da s eovlade ili razviekato si vyzpitate decata egoisti, naj-veche vie shte ste potyrpevshi,zashtot gi imate za cql zivot
3
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Аз също мисля че благотворителните акции са доста съмнителни /не че не съм раздала много неща и не съм помагала с дребни пари, защото такива имам и аз/. Трябва да се работи в посока общество, в което всеки се труди, дори и малко, и получава отплата за труда си, в това трябва да се възпитават децата, ама не е удобно да се пише така.
2
2
 
10
 
! Отговори
Е да... преди 11 години
До как пък неАко живеехме в друга държава щях да си помисля че си някой саможив егоист който го друсат комплексите,но нали живеем в България тук това е нормално за това и страната ни е толкова нормална...
1
20
 
13
 
! Отговори
как пък не преди 11 години
Учете ги да помагат в доброволчески акции, да чистят пред блока, да даряват вещи, дрехи, книги, учебници. ********************************************************************************моите деца да не са чистачи, та да почистват мръсотията на съседите. не даряваме книги, ние купуваме и четем книги. и ги пазим за следващото поколение.