Как да помогнете на децата да разгърнат потенциала си

Помогнете на децата да практикуват социални умения
13 окт 2023 09:50, Михаела Лазарова
5
Как да помогнете на децата да разгърнат потенциала си
Снимка: Istock

През последните години методите и представите за детското възпитание доста се промениха. Към днешна дата все повече родители са склонни да водят децата си на курсове за ранно детско развитие или пък да се консултират със специалисти относно израстването им. Ако и вие искате най-доброто за вашите малки наследници, в следващите редове ви предлагаме как да им помогнете да развият потенциала си. Ето и няколко метода:

Изследвайте креативността им заедно с тях

Със сигурност децата са едни от най-креативните същества. Съзнанието им е свободно от предразсъдъци и стереотипи и това ги кара да могат да го използват по много начини, които ние, възрастните дори не можем да си представим. Би било абсолютно неправилно да не вземем това предвид. Понякога децата са склонни да пресъздават идеи, които са виждали по телевизията или пък, които са чували от някоя книга.

Ето защо, ако ви е възможно, обособете във вашия дом т. нар. „творческа зона“. Нека това бъде място, където децата ви могат да пишат, рисуват, играят или майсторят. Уверете се, че там винаги има на разположение бели листа за рисуване и нужните „инструменти“ за това – цветни моливи, флумастри и др. Нека децата усетят вашето одобрение относно творбите им – това ще ги накара да творят още повече!

Насърчете ги да се занимават с музика

Музиката е друг чудесен начин малките деца да изследват своята креативност и да изразят себе си. Погрижете се вашето дете да слуша качествена музика още от ранна детска възраст. Така ще можете да му помогнете да развие важни умения – като например – себеизразяване, решаване на проблеми и задачи и креативност. Можете да направите това и чрез музикална игра като пеене, танци и свирене на инструменти.

Много световно признати американски колежански програми по музика признават стойността на обучението, базирано на игра, и го включват в своите учебни програми. Ако покажете на децата си чудния свят на музиката, след време можете да осъзнаете, че всъщност именно тя е попрището, в което те биха искали да се развиват. Не на последно място – музиката може да насърчи двигателната им култура и опознаването на собственото тяло, както и това на какво е способно то.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: семействородителидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 6 месеца
Системата изобщо не ме е смачкала. Имал съм щастливо детство,каквото сегашните деца нямат.Сега най важното за децата е да имат нов телефон. Ако не вярваш, вземи телефона на детето си и само гледай резултата! Даже в тоалетната са с телефоните си. Сигурно питат Гугъл какво да правят в следващия момент! Много е важно да гледат телефоните си а не в краката си. Прекрасна гледка, нали. Спомените от детството ще им бъдат цветни дисплеи.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хората най-често предлагат това, което им е познато или им е било интересно.
1
0
 
1
 
! Отговори
БЕЗПОЩАДНАТА СИСТЕМА преди 6 месеца
"Как да помогнете на децата да разгърнат потенциала си?" - АМИ КАТО ГИ ОСТАВИТЕ ДА БЪДАТ ДЕЦА, КАТО НЕ ГИ УЧИТЕ НА СЪЩИТЕ "ПРАВИЛА" КАКТО И ВАС СА ВИ УЧИЛИ, КАТО НЕ ПРОЕКТИРАТЕ СОБСТВЕНИТЕ СИ АМБИЦИИ И НЕОСЪЩЕСТВЕНИ МЕЧТИ ВЪРХУ ТЯХ, т.е. КАТО НЕ БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ СЪЩАТА СИСТЕМА, КОЯТО ВАС ВИ Е СМАЧКАЛА И ПРОМИЛА.