Стандартизация на производството на шаран, премахване на анонимността при доставките и ясен регламент с какво могат да се хранят рибите искат от Националната асоциация на рибопрозиводителите (НАР). В момента секторът има много проблеми – над 80% от произвежданите в България шаранови риби се продават нелегално, заяви пред Investor.bg Тачо Пашов, председател на НАР.
Прекупвачи и търговци
Според ситуационен анализ на сектора, изготвен от асоциацията, в язовирите се отглеждат основно шаран и толстолоб, а през последните години се засилва производството на сом, амур и щука. Повечето от малките язовири, както и голяма част от по-големите, нямат складова база за жива риба. Продажбата става „от мрежата” и затова фермерите са уязвими на ценовия натиск на търговците.
От асоциацията твърдят, че в момента едрите прекупвачи се интересуват предимно от цената, а не толкова от качеството. Големите вериги оказват натиск върху производителите и най-сериозният проблем е, че част от тях са склонни да направят компромис с фуражите, за да постигнат ниски цени.
Някои производители започват да хранят рибата с кланични остатъци от птици, бракувани заготовки за колбаси, бракувани тестени изделия, отпадъци от спиртоварната и фармацефтичната промишленост и др. Така се стига до риска в организма на рибите да попаднат нерегламентирани медикаменти и добавки, твърдят от асоциацията.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.