Ние не искахме да повишаваме цената на хляба, но държавата ни го наложи, след като от 1 януари ДДС ставката се вдигна от 0 на 20 процента. Това автоматично доведе до повишение от 20 на сто, заяви за БТА Аделин Дермански, управител на „Мелиса” ООД – Ловеч. Дружеството е един от най-големите хлебопроизводители в региона. Основано е през 1998 г., има две собствени производствени бази.
От началото на 2025 г. доставната цена на 650-грамовия хляб „Добруджа” - най-масовият вид, произвеждан от ловешката фирма, е 1.56 лв. До края на 2024 г. производителят го е предлагал на търговците за 1.30 лв. „Увеличението е точно с 26 стотинки, колкото е 20-процентният ДДС”, обясни Дермански.
По думите му в цяла Европа, с изключение на Дания – една от страните с най-висок ДДС – 25 на сто, няма държава с данък от 20% на храни, лекарства и книги. „В една Турция, която се твърди, че е изостанала страна, налогът е 9 на сто. А в България, понеже е много напреднала, е 20 процента”, направи сравнение хлебопроизводителят.
Според него предстои ново нарастване на цената на хляба заради още две увеличения, влезли в сила от 1 януари т.г. - на електроенергията и на минималната работна заплата. Засега Дермански не се ангажира да прогнозира точно с колко, тъй като дружеството му все още не е направило необходимите калкулации.
Боян Цветанов, собственик на закусвалня в Ловеч, каза за БТА, че няма да вдига цената на тестените изделия, защото ако стане твърде висока, ще загуби от своите клиенти.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.