От Министерство на земеделието и храните предлагат да се ограничи водното съдържание в бялото саламурено сирене на до 65%. В същото време млечните продукти са сред тези с най-голямо поскъпване през последните години.
"Има основно увеличение на цените на суровината. Преди 2 г. литър мляко струваше 75 ст., сега е 1,30 лв. увеличение само от суровина. След Ковид кризата, пролетта-лятото на 2020 г., хората започнаха да увеличават оборотите на търговските вериги. За съжаление в млечния бранш големите търговци на дребно работят с маржове от 80-100%", заяви председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите Владислав Михайлов в студиото на "България сутрин".
По думите му всички производители и преработватели в селското стопанство са концентрирани в 6-те големи търговски вериги, които са собственост на 5 корпорации: "Става едно меко казано грозно. Нямаш начин да стигнеш до големите градове до клиента, ако не минеш през тези вериги".
От личен опит Михайлов отчита, че има спад в продажбите на млечни продукти и даде за сравнение цената на кашкавала през 2020 г. - излизал е на цена 12 лв. от млекопреработвателя, в магазина е бил 18, сега излиза на цена 15, а се продава на клиента за 34 лв.
"Няма как това да не доведе до спад на потреблението. Те, докъдето можаха, отвориха ножиците тези вериги, надявам се да имат някакви очи. Фактурира се кашкавал на 18 лв., на регала е 34 лв., сирене при 9-10 лв., на рафта е 21 лв.", даде пример Михайлов и добави, че очаква в края на март цената на малкото да падне.
Пред Bulgaria ON AIR експертът каза, че в млякото и млечните продукти трябва да има стандарт, граници и качество.
"Трябва да не се позволява на някои от нашите колеги да правят глупости. Вместо да изпишем вежди, ще извадим очи. Ако се сложи тази граница, нагоре няма дефиниция, и той ще го напише само сирене", предупреди Владислав Михайлов.
Гледайте целия разговор във видеото.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.