IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Изработката на нож е изкуство, което изисква добри намерения

Ако нямаш чувство за хумор, това което правиш, ще стане агресивно, казва Илия Пешев

Как се изработва ножът?

Майсторът Илия Пешев, в рубриката "Професионалистите" пред неделното издание на "България сутрин", обясни, че ножът започва от шаблон – първо се рисува шаблонът на ножа. "Стремежът е да има пропорция – съотношение между дръжката и острието. Не може на тясно острие да се сложи дебела дръжка и обратното", уточни Пешев

Обикновено стоманата идва на шина, която се продава на сантиметър, защото е скъп продукт. Когато се уточни всичко, започва процесът – най-напред е много важно да бъде изрязан ножът по шаблона, за да може клиентът да остане напълно доволен. След това започва заточването, казва той.

"Напоследък се появи нещо много модерно, т.нар. японско заточване, като на келтския нож. Заточването е само от едната страна", добави Пешев.

На въпрос как се поддържат ножовете остри, той отговори, че ножовете от висок клас се поддържат с диамантени плочки, а когато ножът е за по-груба работа, се точи на камък.

"Канията е много важно нещо. Тя не се изработва толкова просто. Изисква определени качествени материали. Има вложки, които са от влечуги. На влечугото кожата е много износоустойчива, тя не се изтрива", посочи още майсторът на ножове.

"Майсторът трябва да има чувство за хумор, иначе няма да стане. Материалът има душа, обаче ако нямаш добро намерение и чувство за хумор, това което правиш, ще стане агресивно и ще носи друга енергия. Другото условие е огромното желание. Това е по-важно условие от таланта, който не е водещ", подчерта Илия Пешев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
България
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата