Нова наредба за здравословно хранене на учениците предлага за обществено обсъждане Министерството на здравеопазването. В нея се забранява предлагането в бюфетите и в автоматите за закуски пържени картофи и зърнени изделия, както и захарни и шоколадови изделия.
"Ние имаме наредба за ученическото хранене от 2009 г. Сега се наложи просто да я актуализираме, тъй като през 2018 г. излязоха новите физиологични норми за хранене на населението", обясни диетологът доц. д-р Лалка Рангелова в "България сутрин".
"В новата наредба актуализирахме продуктовите набори, актуализирахме енергийните приеми от основните групи храни, също така разширихме основните групи храни. Училищната среда е добро място, в което да обучаваме хранителните навици при децата. Наредбата действа от 2009 г. - оттогава забранихме пържените картофи, пържените зърнени изделия, пържените ядки в училищата, сладкарските изделия. Имаме първите положителни резултати", коментира доц. Рангелова пред Bulgaria ON AIR.
Има много храни, които могат да се консумират, изтъкна тя - сандвичи, тестени закуски, мляко, плодове, зеленчуци, сокове.
"Може да се осигури разнообразие в храненето на децата и с хранителните продукти, които разрешаваме", допълни диетологът.
Според наредбата трябва да има най-малко три вида пресни зеленчуци и плодове седмично за учениците.
"По отношение на възрастовата група ученици, те трябва да приемат най-малко 400 грама плодове и зеленчуци дневно. Разнообразието се осигурява с поне три приема на зеленчуци и три приема на пресни плодове седмично. Има текущ контрол, който се осъществява от органите на РЗИ. Здравословното хранене е отговорност и на семейството, и на обществото. Децата трябва да имат информиран избор още от малки", подчерта доц. Рангелова.
Специалистът очерта как трябва да изглежда примерното меню на едно дете.
"Трябва да има пет хранения, с две закуски. Подкрепителната закуска е най-добре да бъде от пресни плодове или зеленчуци и следобедна закуска - към 15% от дневния енергиен внос с храната. Закуската трябва да включва някакъв сандвич, зърнена закуска и напитка. Обядът трябва да включва салата, супа, основно ястие и десерт. Една от грешките е, че най-лесно посягаме към т.нар. джънк фуд. Чрез тази наредба ще допринесем за здравословното хранене на децата", посочи доц. Рангелова.
Гледайте целия разговор във видеото.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.