Стартира национална инициатива как да ограничим разхищението и изхвърлянето на храна.
"Изхвърляме храна по много причини. В световен мащаб, според ООН, изхвърляме близо 1/3 от храната, която годишно се произвежда в света, бива разхитена. На някои не ни е харесала храната или сме се презапасили. Имаме места, на които гладът е сериозен проблем. Всеки с малки стъпки може да направи огромна разлика", заяви авторът на идеята Светослава Симеонова в "България сутрин".
Според Биляна Гавазова, която е лице на кампанията, има какво да подобрим в културата си на пазаруване.
"Кампанията е страхотна, защото червена лампа светва в съзнанието ни да пазаруваме умно. Вместо да мислим за това да пазаруваме по-евтино, просто да спасим храната. Ако се стремим да купуваме големи количества за малко пари, изпадаме в капан. Консумираме храна с въпросително качество и имаме количество, с което трябва да се справим", каза тя за Bulgaria ON AIR.
Компаниите чисто законово могат да даряват повече храна, категорична е Симеонова.
"Идеята е доброто планиране, дори визуално как слагаме нещата в хладилника - тези с изтичащ срок да са ни пред очите, а не в някой ъгъл. На нашата платформа правим лесно оферти да достигат до потребители. В България културата да поръчваме и хапваме навън е развита, но даваме устойчив начин за това", обясни гостът.
Гавазова е на мнение, че всичко е въпрос на планиране и добра организация.
"Всеки път се изумявам от числото 670 млн. тона. Това е стадионът "Уембли" 10 пъти пълен догоре. Това е фрапиращо и е количество, което само в България изхвърляме. Важно е да знаем разликата между "Най-добър до" и "Използвай до", посочи тя.
Гледайте целия разговор във видеото.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.