В Гърция определени стоки ще се продават на по-ниски цени за Великден. У нас такава мярка няма.
Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов заяви в "България сутрин", че не ни е нужна такава мярка, тъй като имаме нормално функциониращ пазар.
"Като ценови равнища имаме по-добри условия от Гърция. Потребителят може да направи доста изгодна потребителска кошница. Ние вечно сме недоволни от каквото и да било. Все още мечтаем за едно време, когато някой трябва да бъде отговорен вместо нас. Нямаме достатъчно крупни структури от гледна точка на производството на плодове и зеленчуци", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.
Иванов посочи, че имаме производители на високо равнище, просто трябва да използваме потенциала на държавата, с който "можем да храним 30 млн. души".
Според него трябва повече работа и промяна в начина на мислене. Ако потребителите стъпваме по-умно и по-информирано на пазара, няма как да не променим вида му, убеден е Владимир Иванов.
"Очакваме засищане на пазара с листни зеленчуци, които са характерни за Великден. За празника ще имаме наситен пазар с предлагане почти от всичко. Тепърва започва масовото предлагане на български оранжерийни домати и краставици. При тях цените са почти на нивата от миналата година. Зелената салата е с 5 стотинки по-висока средна цена на едро. Пресният картоф започна с много силна цена спрямо миналата година, с близо 100 процента. В рамките на седмица процентите вече са 60", обясни председателят на ДКСБТ.
Иванов е на мнение, че малко по-бавно ще видим спад в цените. В последните години не се презапасяваме с храна преди празниците.
Разликата в потребителската кошница е около 7 лева нагоре спрямо 2024 г., ако закупим 27-те основни продукта. Два лева от тези седем идват от пресните картофи, стана ясно от думите му.
Свинското и пилешкото месо са с добро предлагане, яйцата са с цени на равнището от миналата година.
Агнешкото е на цените почти от миналата година. Има достатъчно българско агнешко, ще има и внос, няма как, отбеляза Иванов.
Той изтъкна, че българските яйца са с чудесно качество. По думите му всеки може да си позволи да плати с 1,20 лв. повече и да употреби високо качество продукт като българските яйца.
Козунакът е малко по-скъп - пет до десет процента.
По думите му проблемът не в пазара, а в структурата и начина на прилагане на търговски-производствени практики. Той добави, че напояването е огромен проблем, но климатът е най-големият фактор.
"Овощарите в момента имат сериозни проблеми. Каквото и да правим, не можем да се борим с климата. Доста голям проблем в отрасъла е факторът труд", каза още Иванов.
С какаото и кафето се пречупи тенденцията, тръгваме надолу. Проблемът е застопорен. Има проблеми с палмовото и соевото масло, заключи председателят на ДКСБТ.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.