Ива Калинова посвещава живота си на популяризирането на здравословното хранене и природосъобразния начин на живот. Със своята страст и отдаденост специализира в производството на ядкови млека без консерванти. В неделното издание на предаването “България сутрин” производителят на здравословни храни даде полезни съвети за балансирано и здравословно хранене.
"В семейството ни не консумираме от няколко години животински продукти и често се налагаше да си правим домашни ядкови млека. Не е нещо кой знае колко сложно за правене, но хората нямат време. Реших, че има нужда от такъв продукт. Оказа се вярно", разказа Калинова.
Тя сподели, че процесът по производството на ядкови млека не е сложна, но изисква малко повече време. "За да се извлече от ядките максимална полза, трябва да се накиснат. Има различно технологично време. Измиват се, изплакват се, смилат се. След това се прецеждат", поясни Калинова.
"Водата, с която се правят млеката в кутия, е вода от чешмата. Това не е добра вода за консумиране от хората. При млеката - за мен първият фактор беше водата. Количеството ядки, с които се правят ядковите млека в търговската мрежа, е 2-3%. 120 грама бадеми е минимумът за литър мляко, за да има вкуса на ядката, както и да има хранителна стойност. Най-големият проблем за мен също е добавянето на мазнини в ядковите млека", изтъкна още производителят на здравословни храни.
Домашното ядково мляко може да издържи около 3-4 дни в хладилник. Калинова добави още, че ядките в умерени количества имат своите ползи.
"Добре е човек да балансира и да има разнообразно меню. В началото започнахме с ядкови млека, които бяха пресни, но срокът е 3-4 дни след отваряне. Преди да се отвори срокът им беше 30 дни. Направихме го по този начин със сравнително нов метод на пастьоризация, казва се метод за съхранение под високо налягане", уточни Калинова пред Bulgaria ON AIR.
Гледайте целия разговор във видеото.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.