Да сложим българско агнешко на гергьовденската трапеза е трудна задача. Овцевъдните ферми у нас намаляха драстично и 200 000 български агнета трудно могат да задоволят милиони потребители.
В същото време пазарът ни е залят с вносно месо.
700 овце отглежда Красимир Брумов във фермата си в село Руня. Един от малкото е, които развъждат овце майки от защитената порода старопланински цигай.
"Аз работя основно с кланици. За Великден изкупиха това, което имах. Надяваме се, че и за Гергьовден ще има търсене. Цената, която предложиха, ни удовлетворява - живо тегло 9 лв. За мен това, което се получава от агнето, цената в магазина би следвало да варира от 25-26 лв. до към 28 лв.", коментира овцевъдът Красимир Бурмов.
По думите му допреди 35 години в България е имало 10 млн. овце, сега са едва половин милион.
"За тези празници ние можем да изкараме на пазара около 200-250 хиляди агнета. И се получава на 30 човека едно агънце. Най-големият внос беше от Нова Зеландия, моята информация е, че имаме над 300 т. За мен това е дълбоко замразено месо, с изтекъл срок на годност", заяви той.
Вижте повече във видеото
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.