IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Четири часа в кухнята или козунак от фурната

Цената на сладкиша в магазина ще е от 1, 70 до 5 лева за 450 грама

Снимка: Булфото, архив

Снимка: Булфото, архив

Няколко дни преди Великден в магазините вече се появиха масово първите козунаци. През тази година цените им ще се запазят като миналогодшните, обеща Жени Сапунджиева, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Велико Търново.

Причината за това е, че основните продукти за сладкиша не са поскъпнали.

Най-масовата разфасовка, предлагана в търговската мрежа, е от 450 грама и се продава от 1, 70 до 2, 10 лева.

Цената естествено зависи от продуктите. По-скъпо ще плащаме за по-луксозните видове, в които има стафиди, ром, локум, ядки, мармалад.

Козунаците с пълнеж от захаросани плодове и бадеми вървят по около 4 - 5 лева за 450 грама.

За да се направи един козунак са нужни от 3 и половина до 4 часа.

Тайната на хубавия козунак пък се крие в млякото. Не трябва да е нито топло, нито студено, обясниха пред Dnes.bg сладкарите в една квартална фурна в София.

Друг майсторлък на козунака е печенето. Температурата не трябва да надвишава 150 градуса.

В кварталната фурна се готвят да изпекат около 500 козунака и то точно в дните около Великден, защото  преди това търсенето е слабо.

Преди пет - шест години от пещите сладкарите са вадили двойно повече, но вече се продават все по-малко козунаци.

Продавачката от съседната хлебарница има своя версия за това.

Хората масово купуват евтини козунаци, но в тях няма нито мляко, нито захар, нито яйца, обяснява тя.

Като гледам как хората си броят стотинките за хляб, хич не вярвам един пенсионер да си купи козунак със стафиди. Хората гледат по-евтиното, продължава продавачката.

От фурната знаят как се правят и евтините козунаци, но за тях са менте и предпочитат да правят сладкишите си по традиционна рецепта, за да запазят клиентите.

Евтините се правят от полуфабрикатен козуначен микс, в който има яйчен меланж, оцветители, подсладители и консерванти.

Истинският козунак има голям обем и леко тегло.

В него не трябва да има консерванти, което означава, че срокът му на годност трябва да е не по-дълъг от 10 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Ре(д)акция
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата