Баничка и кисело млекце си е класика в жанра. Като шкембе чорба с бира. Като боб с люти чушки. И разни други.
Вита баниТца с кисело млRко обаче си е нещо различно.
Изключително съобразителен наш читател, на име Пламен Тотев, е снимал кулинарния уникат в Казанлък, върху който ние сега ще поразсъждаваме малко.
Сещаме се за няколко причини тестеното вълшебство и млечните бактерии да носят такива странни имена.
Вариант 1. Надписите са правени от детето на баничарката, което е в първи клас и не внимава в час.
По тази причина мама му е решила да наваксат с изпуснатия материал и докато е връткала тестото, му е връчила химикалка и мазна хартия, върху която то да изографиса паметните думички и след това – марш в леглото.
Предполагаме, че всяка учителка би се трогнала от усилията на малкия Паисий, въпреки че той не е усвоил добре азбуката.
Затова призоваваме госпожата, обучаваща хлапето, да иде да си купи една баничка с кисело мляко и междувременно да му врътне две-три шестици, а проблема с правописа да си го обсъдят с мамата на родителска среща.
Вариант 2. Закуските са правени и се продават от британци, купили си къщи в Казанлъшко, и решили да се хванат с типично български занаят, а именно – месене, точене и изпичане на баници.
Покрай усвояването на националната ни кухня, пришълците са залегнали и над българския език – не достатъчно добре, но все пак – похвално. По тази причина Я-то в млякото е изписано като R, а баницата е получила допълнително „Т“.
По разбираеми причини ги призоваваме да не се опитват да правят кьопоолу, както и да не продават айрян.
А вас - да ни изпращате още, и още, и още подобни снимки, за да им се радваме дружно и струйно :)
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.