Пътешествие в световната кулинария от Австралия и Нова Зеландия към Филипините, Япония и Монголия, през Армения и Сирия, та чак до Щатите, Мексико и Уругвай представя филмът "Изкуство на скара" ("Barbecue").
Продукцията може да се види на 17 октомври в Дом на киното и е част от фестивала за документално кино Sofia Biting Docs.
В Япония вярват, че тайната на вкуса му е в дървените въглища и сакето. В Нова Зеландия, за да го приготвят, копаят дупка в земята. В Монголия го пълнят с камъни в търбуха на козата. Във Филипините, докато го пекат, пият само вода и се хранят от миризмата.
Навсякъде го приготвят с ръце, но оставят сърцето и душата си в него. Дори рецептата да е една, всяка ръка си има свой вкус, затова и резултатът е различен.
Наричат го асадо, барбекю, шаварма, барбакоа и с още куп различни имена, но всичко се върти около огъня, защото огънят събира и сближава хората: oт скъпия японски ресторант до сирийската граница, от арменската ливада до австралийската кръчма.
Това не е просто приготвена храна, а ритуал и традиция. Една ежедневна задача, която човекът е превърнал в изкуство на скара.