Над 2 млрд. души в света консумират кисело мляко, приготвено от оригинална българска закваска, обяви пред БТА Васил Зографов - изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" - единственото държавно предприятие в млечния бранш, което е и лидер в млечната индустрия.
Уникалният продукт се изнася в Канада, Япония, Китай, Тайланд, Финландия и други страни.
По думите му тайната на българската закваска е, че съдържа живи микроорганизми на два бацила - лактобацилус булгарикус ("българската пръчица"), открит от д-р Стамен Григоров, и термофилният стрептокок.
Именно на тяхната симбиоза се дължи специфичният вкус и аромат на оригиналното българско кисело мляко.
"Само у нас се използва жива закваска, други страни прилагат генномодифицирани стартерни продукти", твърди Зографов.
Според него с тях се постига необходимият срок на годност на млякото, но не и здравословните му качества.
"Употребата на кисело мляко с българска закваска многократно увеличава възможността човешкият организъм да старее по-бавно", уверява Зографов и допълва, че това се дължи на т.нар. българска пръчица, която влияе пряко върху микрофлората на човешкия организъм и извлича всички вредни вещества.
Смята се, че киселото мляко е дар от най-старите обитатели на нашите земи – траките. Изследване на фондация "Д-р Стамен Григоров", която стопанисва единствения у нас музей на киселото мляко в трънското село Студен извор, сочи, че разпространението на продукта в съседни и по-далечни на България страни е започнало през 1345 година.
Родното кисело мляко обаче добило широка известност в Европа, след като бил излекуван френският крал Франсоа Първи (1515-1547 г.), който страдал от болест на стомаха. Именно оттогава датира и първото отбелязано съобщение за лечебните свойства на българското кисело мляко, твърдят от фондацията.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.