Според службата за безопасност на храните в Ню Саут Уелс, месото свети в тъмното заради бактерия, наречена pseudomonas fluorescens, която е напълно безвредна.
Шефът на службата – Джордж Давей, допълни, че разбира защо хората са „шокирани“, когато отворят хладилника и видят вътре светещо месо, но успокои потребителите, че няма опасност за здравето им.
„Важно е да се помни, че микроорганизмът, виновен за излъчването на светлината в месото, не причинява хранително отравяне“, подчерта той.
Бактериите съществуват в месото и рибата, но се размножават много бързо, ако храната не се съхранява при подходящата температура. Затова излъчената светлина може да означава, че месото е започнало да се разваля и Давей препоръча хората да изхвърлят светещите пържоли.
„Помнете простия съвет – ако свети, изхвърлете го“, добави той.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.