Американците изхвърлят близо половината си храна всяка година, като това разхищение струва годишно 165 милиарда долара, предаде Ройтерс, като се позова на изследване на американския Център за защита на природните ресурси.
Средно американското 4-членно семейство изхвърля на година храна, равняваща се на 2275 долара. Ако се стигне дори до 15-процентно намаляване на загубите от това разхищение на храна, то могат да се спестят достатъчно пари за изхранването на 25 милиона американци годишно.
Сред пропиляната храна най-голям дял имат непродадените плодове и зеленчуци. Като цяло в САЩ от 70-те години насам количествата на хранителните отпадъци са нараснали с 50 процента, посочва изследването.
Ресторантите и потребителите също са за упрекване, защото приготвят по-големи порции, отколкото могат да се изядат и накрая част от тях се изхвърлят.
Центърът призовава правителството да установи цели за намаляване на пилеенето на храната.
(БТА)