IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

151 хил. тона сирене са изяли швейцарците през 2004г

Достигнати са рекордни стойности от общо 87 185 тона, което с 2 531 тона повече от 2003 г.

151 хил. тона сирене са изяли швейцарците през 2004г

Консумацията на сирене в Швейцария е нараснала значително през миналата година, достигайки рекордните 87 185 тона, или с 2 531 тона повече от 2003 г.

Ако се прибавят и 64 000 тона сирене, използвани в хранителната промишленост - за производство на пица, например, общото количество на консумираното сирене за 2004 г. става 151 000 тона. Това съответства на 20 кг сирене на човек. Все пак точните цифри ще бъдат ясни през лятото, съобщават от Организацията на швейцарското сирене (ОШС).

Най-много се е повишила консумацията на твърдите и много твърдите сирена - с цели 4%, или с 2 090 тона.

В същото време вносът на сирена в Швейцария е намалял с 56 тона. Така пазарният дял на швейцарските продукти на вътрешния пазар достига 78,9%.

Успоредно с потреблението, се е повишило и производството на сирена. През 2004 г. са произведени 162 397 тона, което е с 4% повече от 2003. Най-гоялямо увеличение има при продуктите, произведени от козе и овче мляко.

Износът на швейцарски млечни продукти е бил със 7,3% по-голям през миналата година - цели 55 613 тона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Свят
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата