В Съединените щати се води спор за това под какво определение да бъде класифициран картофът - зеленчук или нишестен продукт. Създадена е комисия за решаването на този важен въпрос, провокирал реакция от страна на сенаторите от щатите, представляващи земеделски производители. Спорът се води от години.
Според данни на правителството от 2019 г. американците консумират средно 22 кг картофи годишно, повече от половината от които под формата на замразени продукти. Пържените картофи са един от най-консумираните. Според експертите това е опасно за здравето, тъй като 40% от възрастното население в страната е с наднормено тегло.
Картофите са богати на калий, калций и витамин С, се казва в писмо на сенатори до министерството на земеделието и до министерството на здравеопазването и хуманитарните въпроси на САЩ. Смяната в класификацията ще навреди на потребителите, на ресторантите и на производителите, алармират и представители в Конгреса на щатите, където са големите производители на картофи - Айдахо, Мейн, Орегон. / БТА