IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Може ли Франция да остане без емблематичната багета, а Италия без ризото?

Европа все по-често се сблъсква с интензивни горещини

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Светът преживя най-горещия месец април в историята, а през 2023 г. станахме свидетели на температурни рекорди. Изменението на климата влияе сериозно не само на околната среда и на здравето ни, но засяга и храната ни. Учени алармират за опасността от изчезване на цели култури – жито, ориз, маслини, картофи, пишат от NOVA.

Европа все по-често се сблъсква с интензивни горещини. Въпреки че много икономически сектори вече са засегнати, селското стопанство се счита за особено уязвимо. Фермерите трябва да се адаптират към сухото и горещо време, което променя менюто и традициите на хранене.

Смъртните случаи, свързани с топлината, са се увеличили с около 30% през последните 20 години.

"Стотици хиляди хора бяха засегнати от екстремни климатични явления през 2023 г., които са отговорни за големи загуби на континентално ниво, оценени на десетки милиарди евро. За съжаление, в близко бъдеще, тези цифри едва ли ще намалеят", коментира Карло Буонтемпо,  директор на службата за изменение на климата "Коперник".

Климатичните промени имат негативен ефект не само върху околната среда и здравето на човека, но и върху храната.

Можете ли да си представите Франция без емблематичната багета? Или Италия без любимото ризото? А Германия без традиционните картофи? Изследване на Института за европейска политика за околната среда алармира за опасност от изчезване на жизненоважни хранителни култури.

Екстремните горещини влияят негативно на добива на пшеница, а въглеродният диоксид губи от ценните ѝ хранителните качества. Сушата през 2022 година е довела до спад на зърнената реколта с 9%, а на маслини с 38%. В Италия, която отглежда 50% от ориза в Европа, 2023 се оказа годината с най-малко засети площи за последни две десетилетия. Без адаптиране в земеделието се очаква спад в производството и качеството на картофите – с между 2 и 6 процента до 2055 г.

За да покажат, че положението все още е под контрол, френски пекари направиха най-дългата багета в света. Тя е 235 пъти по-дълга от традиционната и беше направена в парижкото предградие Сюрен. Продълговатият хляб беше споделен с граждани на градчето и бездомни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Свят
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата