Сладоледът безспорно е любим на мнозина и е отлично средство за освежаване в жегите. Това лято, заради нечовешката жега на Апенините, консумацията на традиционното италианско джелато е скочила със средно 6%.
Италианската индустрията, свързана с производството на сладолед, е спечелила 2,7 млрд.евро през миналата година. Това е с 11% повече от предишната. Ако обаче се вземат предвид и другите отрасли, свързани с производството на суровини , необходими за сладоледа, се стига до 4 млрд.евро годишни печалби. В тази индустрия работят 100 хиляди души в Италия в 39 хиляди магазини за продажба на сладолед и сладкарски изделия. Така твърдят данните на Международния салон за занаятчийски сладолед и сладки изделия в Римини, на който излагат продуктите си 1200 производители от 35 страни.
Специално джелато беше посветено на италианския шампион по тенис Яник Синер. Еудженио Мороне от Рим го приготви на базата на мандарини, лимони и моркови, пише още “24 часа”.
Няма да е изненада да допълним, че в Италия се консумира най-много сладолед в цяла Европа. Само миналата година са били произведени 170 хиляди тона индустриален сладолед, в чиято консумация също се регистрира увеличение. Неговото производство е скочило с 8,4%.