Махмуд Ейгън – създателят на дюнер кебапа, почина в Берлин на 87 години. Приживе медиите го наричаха "Краля на дюнерите".
Макар и по-голямата част от живота си да е прекарал в Германия, неговата родина е Турция. Но Махмуд я напуска още когато е на 16 години.
Установява се в Германия. По-късно отваря своята дюнер кебапчийница, която съществува близо 40 години.
Преди кулинарното нововъведение на Махмуд дюнерът бил просто ориенталско ястие, сервирано с ориз. Но един ден господин Ейгън се сетил, че месото може да се слага в питка хляб.
Така той утолявал глада на най-големите си клиенти - хората, които пиели до късно през нощта и искали да ядат, преди да се приберат вкъщи.
Така един ден г-н Ейгън казал: "Помислих колко много по-лесно би било, ако те можеха да вземат храната със себе си".
За първи път той сервира своя кулинарен шедьовър на 2 март 1971 г. в ресторанта си в Берлин.
Казвал се дюнер кебап, идващ от турската дума “дондурмек”.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.