Два ресторанта в Сърбия са отличени с по една звезда "Мишлен", съобщиха от едноименния кулинарен френски справочник на сайта си. Единият ресторант се намира в Белград, нарича се "Langouste" и гледа към река Сава. Главният готвач Марко Джерич е завършил образованието си в Италия и заедно с екипа си предлага изключителна кухня, която набляга на местните продукти, се казва в съобщението на "Мишлен".
Другият ресторант е на 60 км от сръбската столица, казва се "Fleur de Sel" и е разположен на река Дунав. Главният му готвач Никола Стоякович, който е получил образованието си във Франция, създава меню, изпълнено с алпийски нотки, пишат сръбските медии.
"Тази позиция на Сърбия на международната гастрономическа карта е изключително важна за по-нататъшното позициониране на страната ни като все по-престижна и привлекателна туристическа дестинация", каза директорът на Туристическата организация на Сърбия Мария Лабович пред сръбските медии, цитира БТА.
За първи път през 1926 година кулинарният справочник "Мишлен" започва да отличава със звезди изискани заведения за хранене по цял свят.
Присъждат се до три звезди "Мишлен", а придобиването или загубата на звезда може да има драматични ефекти върху успеха на един ресторант.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.