IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

САЩ забраниха червената боя за храна, заради риск от рак

Вече е ясно, че тя причинява рак при животните

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Администрацията на все още настоящия президент на Съединените щати - Джо Байдън - обяви забрана на червена боя № 3. Това е спорен оцветител за храни и лекарства, за който отдавна се знае, че причинява рак при животните.

Десетилетия след като научните доказателства за пръв път предупредиха за тази боя, тя все още продължава да се използва в почти 3000 хранителни продукти в САЩ, според организацията с нестопанска цел Environmental Working Group.

„Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ отменя разрешените употреби на FD&C червена боя № 3 в храни и лекарства за поглъщане в регламентите за цветните добавки“, се казва в документ на Министерството на здравеопазването и човешките ресурси, публикуван във Федералния регистър.

Решението е взето след петиция, подадена през ноември 2022 г. от Центъра за наука в обществен интерес (CSPI) и други застъпнически групи, които се позовават на „клаузата Делейни“ – разпоредба, която налага забрана на всяка оцветителна добавка, за която е доказано, че причинява рак при хора или животни.

По-специално, още през 1990 г. FDA определя, че червена боя № 3 трябва да бъде забранена в козметиката поради връзката ѝ с рака на щитовидната жлеза при лабораторни плъхове. 

Въпреки това добавката продължава да се използва в храните, главно поради съпротивата на хранителната промишленост. Производителите на череши мараскино например разчитат на боята, за да запазят емблематичния червен оттенък на своите продукти.

Тя присъства и в хиляди бонбони, снаксове и плодови продукти. 

САЩ са една от последните големи икономики, които предприемат действия по отношение на оцветителя. ЕС забрани употребата му през 1994 г., като подобни забрани бяха въведени в Япония, Китай, Обединеното кралство, Австралия и Нова Зеландия.

CSPI приветства решението като закъсняло и изрази надежда, че то ще доведе до по-нататъшни действия срещу други потенциално вредни химикали в храните.

„Те не добавят никаква хранителна стойност, не запазват храната – те са там само за да направят храната да изглежда красива. В целия политически спектър се разраства дискусията за хранителните добавки и химикалите, което отразява продължаващите неуспехи на FDA“, каза Томас Галиган, учен от CSPI, цитиран от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Свят
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата