Цените на олиото за готвене може да бъдат стимулирани години наред от стагниращото производство и натиска на биодизел в най-големия производител Индонезия, които правят традиционно евтиното палмово масло по-скъпо, елиминирайки предимството, което също ограничи цените на конкурентните масла, пише Ройтерс.
Използвано във всичко - от сладкиши и мазнини за пържене до козметика и почистващи продукти, палмовото масло представлява повече от половината от глобалните доставки на растителни масла и е особено популярно сред потребителите в развиващите се пазари, начело с Индия.
След десетилетия на евтино палмово масло, благодарение на процъфтяващото производство и битката за пазарен дял, производството се забавя и Индонезия използва повече за производството на биодизел, каза индустриалният анализатор Дораб Мистри.
Индонезия увеличи задължителната смес от палмово масло в биодизел до 40% тази година и обмисля преминаване към 50% през 2026 г., както и смес от 3% за реактивно гориво през следващата година, тъй като се стреми да ограничи вноса на гориво.
Мандатът на Джакарта за биодизел, съчетан с по-ниското производство поради наводненията в съседна Малайзия, вече повиши цените на палмовото масло над конкурентното соево масло, което накара купувачите да намалят покупките .
В Индия, най-големият купувач на растителни масла, суровото палмово масло (CPO) има премия над суровото соево масло през последните шест месеца, понякога надхвърляща 100 долара за тон. В края на 2022 г. палмовото масло се търгуваше с отстъпки от над 400 долара.
Миналата седмица индийците плащаха 1185 долара за тон сурово палмово масло спрямо по-малко от 500 долара през 2019 г.
По-високите цени на растителното масло биха могли да усложнят усилията на правителствата да овладеят инфлацията, независимо дали в нации, зависими от палмово масло, или тези, зависими от конкурентни масла от соя, слънчоглед и рапица.
Производството на палмово масло, доминирано от Индонезия и Малайзия, почти се удвоява на всяко десетилетие от 1980 г. до 2020 г., подхранвайки критиките относно обезлесяването с цел добавяне на насаждения.
Но производството на палмово масло в Малайзия стагнира преди повече от десетилетие поради липса на място за нови насаждения и бавно презасаждане, докато опасенията за обезлесяването забавиха растежа в Индонезия.
Дори в Индонезия презасаждането от дребни стопани, които генерират 40% от доставките, остава бавно. В резултат на това растежът на световното производство се забави до 1% годишно през последните четири години.
През настоящото десетилетие ръстът на производството вероятно ще бъде средно 1,3 милиона тона годишно, каза анализаторът Томас Миелке, изпълнителен директор на базираната в Хамбург прогноза Oil World, по-малко от половината от средното ниво от 2,9 милиона за десетилетието до 2020 г.
Маслодайните палми, които започват да губят производителност след 20 години, трябва да бъдат заменени след 25 години, като на новите дървета са нужни три до четири години, за да дадат плодове, което прави земята непродуктивна дотогава и кара фермерите да не желаят да засаждат отново.
Малайзия презасади 114 000 хектара (282 000 акра), или само 2% от общата засадена площ през 2024 г. срещу целта от 4% до 5%, каза през февруари министърът на плантациите Джохари Абдул Гани.
Докато страни от Колумбия и Еквадор до Кот д'Ивоар и Нигерия са увеличили производството на палмово масло, представители на индустрията казват, че растежът сред по-новите играчи не отговаря на нарастващото търсене, особено на биогоривата.
Все пак потреблението на палмово масло ще продължи да нараства, подхранвано от търсенето на химикали и биогорива, казват представители на индустрията.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.По-високите цени на палмовото масло могат да се повишат, за да повишат тези на конкурентните масла, тъй като търсенето се променя, каза Санджив Астана, главен изпълнителен директор на индийската Patanjali Foods Ltd.