IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Световно униние. Планетата остава без най-добрия си ресторант

El Bulli затваря окончателно врати от декември

Световно униние. Планетата остава без най-добрия си ресторант

Испанският ресторан El Bulli, популярен с авангардната си кухня и невероятния си готвач и собственик - Феран Адриа, хлопва кепенците от следващата година, пише The Telegraph.

Вие може и да не сте чували за него, но по света има много хора, които не могат да си представят живота без ястията в El Bulli, който е известен като най-добрият ресторант на планетата.

Само ден, след като Адриа обяви, че ще затвори заведението за две години, за да си почине и да помисли за бъдещето, той заби последният пирон в ковчега на чревоугодниците – ресторантът всъщност затваря завинаги.

Причината – заведението не само е на загуба, но и натискът и изискванията от страна на клиентите вече са толкова големи, че „просто няма как да продължа“.

Само в El Bulli можете да ядете агнешки мозък с морски таралежи и яйца от сепия
Адриа обяви, че след като следващия декември приготви последното в живота си ястие в El Bulli, ще отвори академия за изтъчнено готварство.

47-годишният испанец, смятан за един от най-добрите готвачи в света, придоби едва ли не митичен статут заради ресторанта си в Коста Брава, в който цените на кулинарните фантасмагории могат да те разплачат.

Клиентите, които въобще успеят да се вредят за резервация в непрекъснато пълния ресторант, могат да се гмурнат в море от около 30 вида ястия – бонбони от пармезан, царевични облаци, агнешки мозък с морски таралежи и яйца от сепия...

Заведението работи само от юни до декември и в списъка на хората, които са си запазили маса в него за предстоящия сезон, вече има над 3000 имена.

В останалите шест месеца от годината Адриа и екипът му от готвачи работят в собствената си „лаборатория“, където измислят и майсторят нови ястия за следващия сезон.

След две десетилетия на гастрономичен успех обаче испанецът е решил да затвори ресторанта.

По думите му, той губи по половин милион евро годишно, въпреки че гостите плащат по над 300 долара на човек само за привилегията да се хранят там. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Свят
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата