IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Сребърен кръст освети "Карнобатска гроздова" на Трифон Зарезан

"Винпром Карнобат" разкри тайната за автентичния вкус

Сребърен кръст освети "Карнобатска гроздова" на Трифон Зарезан

Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара.

Навръх Трифон Зарезан „Винпром Карнобат“ разкри тайната за  автентичния вкус и уникална чистота на прочутата „Карнобатска гроздова“.  Всяка година след като изварят пивката ракия, майсторите-технолози потапят сребърен кръст в съдовете, за да пречистят напитката до съвършенство и да й дадат частица от светостта на християнската реликва. За да измолят Божията благословия, в съдовете  се спуска точно кръста, с който църквата всяка година в деня на Свети Трифон освещава 20-те хиляди дка собствени лозя на винпрома.

Чудният способ се използвал хилядолетия наред от старите карнобатски ракиджии, които отлично познавали свойствата  на среброто. То е перфектното природно средство да елиминира остатъчните продукти по най-екологичен начин и да придаде на ракията чистота, плътен вкус и  силен гроздов аромат. Днес най-големият производител на вина и ракии използва силата на благородния метал под формата на специални сребърни филтри. Те са монтирани в уникалните съдове за изваряване на ракията. Конструкцията им е досущ като старите ракиени казани и са направени за „Карнобатска гроздова” от водещи производители. Ключът към чудните свойства на „Карнобатска гроздова” са и двата уникални местни сорта Тамянка и Червен Мискет. Тамянката се е отглеждала хилядолетия наред по карнобатските земи. Тя дава изключителния аромат на ракията и я обогатява с цветисти нюанси на чемшир, индрише, роза, ванилия и карамфил. Преди ферментация гроздето на Тамянката се оставя да престои с ципата цяло денонощие, защото така се извличат най-добре ароматните му вещества, разказват технолозите. Червения мискет пък прави вкуса силен и плътен. Днес винпромът отглежда  двата нашенски сорта върху най-плодородните лозя върху южните склонове в землището на Карнобат. Регионът е едно от малкото места в България, където богатите почви и мекият климат създават идеални условия за отглеждане на грозде за направа на ракии и вина.

Осветената и пречистена със сребърен кръст ракия отлежава месеци наред в уникални дрянови бъчви, каквито могат да се видят само в избите на „Винпром Карнобат”. Малцина знаят, че дрянът е най-добър за отлежаване на ракия от сорта Тамянка. Дървесината му обогатява дестилата с аромати на ванилия, кафе и шоколад, които прекрасно се комбинират с цветистите ухания на сорта.  Дряновите бъчви са изключително ценни, защото само десетина от най-старите родни майстори знаят как да направят хубава бъчва от прочутото със здравината си дърво. 

Над хилядата гости, дошли да зарежат плодородните лозя на винпрома, дегустираха и класическото червено вино CHATEAU KARNOBAT, където среща си дават двата любими червени сорта Каберне Совиньон и Мерло. Познавачите, вдигнали наздравица с него, прогнозираха, че това запомнящо се вино ще донесе следващите златни медали на България от престижните изложения в Лондон, Брюксел, Париж и Виена, където "Винпром Карнобат" традиционно печели най-високите отличия.

След ритуала по освещаване на лозовите масиви и спускането на сребърния кръст в съдовете с ракия, изпълнителния директор на „Винпром Карнобат“ Десислава Николова и кмета на града Георги Димитров, ритуално отрязаха първите лозови пръчки и ги поляха с руйно вино за здраве и берекет. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Спонсорирани публикации
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата