„Човек се храни първо с очите си!“ – гласи една притча. Именно заради това всяка атракция, свързана с харни и напитки, винаги привлича много зрители. В тазгодишното издание на СИХРЕ зрителите ще могат да бъдат и участници.
Следвайки тенденциите на световните изложения за хотелско и ресторантско оборудване, СИХРЕ 2013 ще бъде трибуна на националните квалификации за най-престижния конкурс на професионалните готвачи - Bocuse d'Or (6-7 ноември, зала 6).
„Много е важно, че тазгодишните квалификации ще се проведат по време на СИХРЕ 2013. Там ще сме всички заедно, на едно място, кулинари и колеги, подсигуряващи и подпомагащи правилната и добра работа на целия туристически бизнес – споделя Андрей Стоилов, председател на журито. - Оборудването е от изключителна важност във всеки обект за производство на храна. В последните години се произвеждат машини с огромен коефициент на полезно действие, които повишават качеството на нашата продукция, безопасни са и ни спестяват много време.“
Националните квалификации ще излъчат победител, който ще представи България в международния конкурс, наричан още ОСКАР на професионалните готвачи. Състезанието ще е изключително атрактивно, а най-привлекателното е, че в последните дни на изложението любители на кулинарното изкуство – участници във формата COOLinar, ще могат да премерят сили именно на специалното оборудване за конкурса.
Първото издание на COOLинар обещава да се превърне в един от основните събития на изложението. Неговият създател, специалистът по социални медии Иво Илиев, споделя: „COOLinar обединява под един покрив професионалисти, производители, медии и техни клиенти и партньори в сферата на кулинарията, здравословното хранене, професионалното оборудване и продукцията на храни и напитки. Тази уникална симбиоза е подплатена със серия от разнообразни, полезни и интересни събития, събрани в двудневна програма. Именно поради тази си концепция, идеалното място за COOLinar е СИХРЕ.“
Посетителите на специализираното изложение отново ще имат възможност да научат тайните за приготвяне на перфектни коктейли, студени и топли напитки. За втора поредна година школи "Бар Мениджър" предлагат атрактивна програма обучение, в която ще могат да се включат и всички желаещи посетители.
„На изложението СИХРЕ ще покажем техника на работа, ще запознаем посетителите с целите и начина на работа в нашите школи. Освен обученията, ние предлагаме пълно организиране на един работен процес в заведения и хотели, изразяващ се в подготовка на кадри, изработка на меню и специални напитки, съобразени с типа на обектите, мениджмънт и дори интериорни решения. Ще представим новостите в професията, тъй като и в напитките има модни тенденции, които трябва да се следват, а ние винаги успяваме първи да ги доловим.“ – разказва Лозан Лозев, член на Школи за професионално обучение на бармани "Бар Мениджър" и член в борда на директорите на Българска асоциация на барманите.
Програмата на Школи „Бар Мениджър” в дните на СИХРЕ (зала 5 на Интер Експо Център - София):
6 ноември:
11.00-13.00 – Тенденции в топлите напитки – шоколади с молекули
15.00-17.00 – Тенденции в коктейлните напитки – ръчно газирани алкохолни коктейли
7 ноември:
11.00-13.00 – Тенденции в топлите напитки – крем коктейли
15.00-17.00 – Тенденции в коктейлните напитки – ръчно приготвени био студени чайове
8 ноември:
11.00-13.00 – Тенденции в топлите напитки – шоколад десерти
15.00-17.00 – Тенденции в коктейлните напитки – ръчно приготвени био чай и опушени коктейли
9 ноември:
11.00-15.00 – Тенденции в топлите и коктейлните напитки – дегустации
СИХРЕ 2013 ще се проведе паралелно с форумите на хранителната индустрия: Интерфуд и дринк, Месомания, Светът на млякото, Булпек и Салон на виното. Работно време за посетители е от 06 до 08.11.2013 г. от 10.00 ч. до 18.30 ч., на 09.11.2013 г. от 10.00 до 16.00 ч.