Несъмнено, вкусно приготвената храна е много важен фактор за посещаемостта на един ресторант. Наред с това обаче, има куп други предпоставки, които правят изисканите ресторанти привлекателни за клиента. Приятната атмосфера, професионалното обслужване, красиво подредената маса и подходящите аксесоари за сервиране са все важни особености на ресторантите от висока класа. Едно ястие е много по-вкусно, ако е сервирано по подходящия начин. Според специализирания магазин за бар и ресторантско оборудване Anmar много е важно да се обърне внимание на приборите за хранене. Те трябва да бъдат от фин порцелан, стъкло или кристал. Масите e задължително да са прилежно застлани с красиви покривки. Професионалният дизайн, комбиниран с безупречен стил и висококачествено оборудване, придават уют и топлина за гостите. Кухнята е основата на един ресторант, затова е необходимо да разполага с най-доброто кухненско оборудване. Правилното съхранение на храните е от първостепенно значение, както и кухненското оборудване за сервиране на ястията и напитките. Красивото подреждане на масата е знак за висок клас и професионализъм на сервитьорите.
Важните аксесоари за маса в ресторант
Във всеки един ресторант се извършва предварителна подготовка на масата за хранене. Това, от своя страна, служи като допълнение към интериора на залата. Тази подредба включва аксесоари, които служат за по-нататъшно използване от гостите и обслужващия персонал. Задължителните елементи, които трябва да присъстват са:
- Салфетници - те са абсолютно задължителна част от аксесоарите за маса. Важно е да бъдат висококачествени, заради многократната им употреба. За допълване на добрия стил салфетниците е необходимо да са с модерен и с оригинален дизайн и също така, да са удобни и лесни за почистване;
- Оливерници - неизменна част от трапезната маса. Състоянието на контейнерите трябва да се следи редовно. Ако например, солницата е мокра, ще направи лошо впечатление на клиентите.
- Вази - цветята, поставени в средата на масата, дават завършен вид на украсата. Изберете ваза, която не е прекалено висока и обемна. По този начин ще имате повече пространство за останалата посуда, а и няма да пречи на гостите. Подходящи са кълбовидни или класически стъклени вази.
- Свещници - няколко малки пламтящи фигурки ще придадат приятна и топла атмосфера на мястото за хранене. Ако се разпръснат на определени места на различна височина, резултатът ще бъде очарователен.
- Панери за хляб - освен за сервиране на хляб, те могат да бъдат използвани за плодове, сладки и други подобни сухи ястия.
- Чаши и аксесоари за вино - пред всеки стол трябва да има по една чаша за вино и една за вода.
- Прибори за хранене - това са вилици, лъжици, ножове.
След предварителната подготовка е ред на поднасянето на ястията и напитките. За изпълняването на тази процедура следва се използват следните аксесоари:
- Табли за сервиране - приборите като чинии, чаши, вилици, лъжици и прочее винаги трябва да се пренасят на табла.
- Чинии - за повече елегантност те могат да се подредят една върху друга, като се започне с най-голямата. Съдовете би следвало да са от порцелан или стъкло. Добър избор са и дъските за сервиране.
Правила при сервиране
Правилното и професионално сервиране също играе много важна роля за мнението на посетителите. Ето някои правила и съвети за това как да накарате гостите на заведението да се почувстват специални:
- Бялата покривка е класическа при официални поводи. Ако използвате друг цвят, то нека да са в хармония с останалите цветове в залата. Желателно е да избирате по-семпъл и изчистен дизайн;
- Пред гостите се поставя чинията с основното ястие;
- Ножовете и лъжиците за супа се поставят в дясната част на чинията, като лъжиците са от дясната страна на ножа;
- Отляво се поставят вилиците;
- Десертните прибори се поставят на чинията;
- Чашите за вода също се поставят на чинията;
- Най-добре е да не се сервират повече от четири или пет ястия, но това, разбира се, зависи и от продължителността на приема;
- От лявата страна на госта се сервират общите ястия като: плата, чинии за салата или гарнитура, сосове и чинии за хляб;
- Отдясно на госта се сервират напитки, супи и се допълват всички набори от прибори.
Последователност на сервиране
1. Аперитив;
2. Предястие;
3. Супа;
4. Рибно/ Ястие с месо;
5. Сирена;
6. Десерт.
При възможност, кафето и чаят се сервират в друго помещение.