Производители на вино от Нова Зеландия, САЩ, та дори и Франция преминават от стъклени към пластмасови бутилки, като посочват, че те са по-леки, по-щадящи околната среда и не са лоши за виното, предаде Ройтерс.
Бутилките от полиетилен терефталат ПЕТ (PET) могат да се рециклират изцяло, не се чупят, те са по-малки и по-леки за транспортиране, отколкото стъклените, а за производството им и се използва по-малко енергия.
Гледаме (на пластмасата) като на положителна стъпка за пестене на електроенергия и производствените разходи , посочи Майкъл Уентуърт от новозеландската винарна Йеландс истейт. По думите му пластмасовото шише е с 89 процента по-леко от стъкленото.
Пластмасовите бутилки не променят вкуса на виното, посочиха от винарната Йеландс, а нейните Мерло и Совиньон блан в пластмасови шишета се представили добре на състезания за дегустация на вино със затворени очи.
За винарската изба Нейкид уайнъри (Niked winary) в американския щат Орегон, която използва пластмасовите бутилки повече от година, шишетата отговарят на концепцията й за носене на бутилките навън сред природата.
Двете винарски изби използват бутилки от 750 милилитра, които според Уентуърт изглеждат по-малка до общоприетия размер бутилки.
"Потребителите може да си помислят, че не получават същото количество вино, затова ясно обозначаваме на етикетите нашите 750-милилитрови шишета", добави той.
Въпреки удобството на пластмасовите бутилки все още има проблем с възприемането на външния им вид, защото някои потребители все още предпочитат да пият вино, които наливат от стъклени бутилки, отбелязва БТА.