IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

България е на второ място по развитие на еспресо-културата след Италия

Оказва се, че българите са доста придирчиви относно това какво кафе пият. Търси се не само добрата цена, но и високото качество

България е на второ място по развитие на еспресо-културата след Италия

Оказва се, че българите са доста придирчиви относно това какво кафе пият. Търси се не само добрата цена, но и високото качество. За сметка на това като че ли сме малко консервативни относно вкуса и марките, но пък вероятно благодарение на това почти оспорваме първенството на италианците по развитие на еспресо-културата.

Какви други видове кафе има, как се развива кафе-пазарът и кои са основните играчи в сектора у нас попитахме Пламен Юруков. Той е председател на Асоциацията на вносителите и производителите на кафе, както и съсобственик на Балкам АД – дружество, притежаващо марката Spetema.

- Обича ли българинът да пие кафе?

Кафето може да се определи като предпочитана от повечето българи напитка. Според проучванията почти три четвърти от всички пълнолетни жители на България заявяват, че са потребители на кафе. Потреблението в България е около 2.4 кг сурово кафе на човек годишно.

- Какво кафе сe предпочита у нас?

В повечето случаи цената е определяща за избора и предпочитанията. Но през последните години се развива културата на пиене на кафе и се забелязва тенденцията все повече да се търсят висококачествени и утвърдени марки кафе.

Българинът харесва горчиво кафе. Не се приема леко киселият вкус, предпочитан в някои страни от Централна и Западна Европа. Кафето у нас се приготвя и по трите най-разпространени начина – еспресо, шварц и турско кафе. Еспресо кафето е най-предпочитаното кафе - у нас се консумира 90% еспресо кафе. България е на второ място в света по развитие на еспресо-културата след Италия.

- Каква е тенденцията за развитие на пазара на сурово кафе в световен мащаб?

От гледна точка на фундаменталните фактори, същите сили, каквито са спекулантите, които при условията на дефицит разтеглиха пазара на кафе неоснователно високо нагоре, а в момента го разтеглят неоснователно много надолу. Физическият пазар на кафе в момента става все по-труден, тъй като ниските цени водят до недостатъчно предлагане.

Вижте цялото интервю

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Бизнес
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата