В рамките на започналия днес Празник на биологичното земеделие в Южния парк е подредена изложба-базар на повече от 50 сертифицирани биологични продукта, както и такива домашно производство с дегустация - чай, мед, овче сирене, кисело мляко, катък, плодове, ракия и др.
Най-оригиналната опаковка и представяне на продуктите ще се борят за наградата на публиката.
Посетителите имат възможност да видят демонстрация на традиционни техники за производство на сирене, масло, сладко, ракия, мед, тъкане на вълнени изделия, както и да се включат активно в различните конкурси и дегустации.
Националният план за развитие на биологичното земеделие в България за периода 2006-2013 година вече е изготвен и до декември тази година ще бъде внесен за одобрение в Министерски съвет, съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил при откриването на празника.
Особено внимание в националния план се отделя на вътрешния пазар за биологични земеделски продукти, който в момента на практика липсва.
За биологично произведени продукти се смятат тези, които имат гарантиран произход и са с доказана безопасност за здравето. В ЕС термините “екологични”, “биологични” и “органични” се приемат за равнозначни. У нас като работно понятие най-често се използва терминът „биопродукт“.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.