В момента 40 предприятия от месопреработвателната промишленост са затворени, но половината от тях продължават да работят, каза Костадин Чорбаджийски, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) на пресконференция в БТА.
„Едно от затворените предприятия е дори в системата на Министерство на земеделието и горите в сграда на бившия Институт по месна промишленост“, уточни Чорбаджийски. При сигнализация в контролните органи (ДВСК), полученият отговор е, че предприятието работи само нощем и затова не може да бъде санкционирано.
Очаква се до края на януари-февруари 2006 г., в изпълнение на ангажимент към ЕК, още около 70-100 от предприятията в месопреработването да бъдат затворени, допълни той.
Според представители на Българската асоциация за хранителна и питейна индустрия хранително-вкусовата промишленост трябва да премине под юрисдикцията на Министерството на земеделието и горите.
За подобно прехвърляне има препоръка и от Европейската комисия, откъдето настояват за единен орган, който да носи отговорност за бранша.
В момента браншът е под юрисдикцията на Министерство на икономиката и енергетиката, където според експертите не съществува отдел, който да е пряко ангажиран с проблемите на хранителната и питейната промишленост.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.