IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Половината от затворените месопреработвателни фирми още работят

Очаква се до края на януари-февруари 2006 г., в изпълнение на ангажимент към ЕК, още около 70-100 от предприятията в месопреработването да бъдат затворени

Половината от затворените месопреработвателни фирми още работят

В момента 40 предприятия от месопреработвателната промишленост са затворени, но половината от тях продължават да работят, каза Костадин Чорбаджийски, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) на пресконференция в БТА.  

Едно от затворените предприятия е дори в системата на Министерство на земеделието и горите в сграда на бившия Институт по месна промишленост“, уточни Чорбаджийски. При сигнализация в контролните органи (ДВСК), полученият отговор е, че предприятието работи само нощем и затова не може да бъде санкционирано.

Очаква се до края на януари-февруари 2006 г., в изпълнение на ангажимент към ЕК, още около 70-100 от предприятията в месопреработването да бъдат затворени, допълни той.

Според представители на Българската асоциация за хранителна и питейна индустрия хранително-вкусовата промишленост трябва да премине под юрисдикцията на Министерството на земеделието и горите.

За подобно прехвърляне има препоръка и от Европейската комисия, откъдето настояват за единен орган, който да носи отговорност за бранша.

В момента браншът е под юрисдикцията на Министерство на икономиката и енергетиката, където според експертите не съществува отдел, който да е пряко ангажиран с проблемите на хранителната и питейната промишленост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Бизнес
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата