Цел на кампанията бе да установи готовността на месопреработвателните предприятия за въвеждане на европейските директиви за безопасност и здраве при работа, обяви на пресконференция директорът на ГИТ инж. Тотю Младенов.
Изводът от проверките показва, че 30 процента от проверените предприятия отговарят на евроизискванията за безопасност и хигиена на труда.
Проверени са общо 98 предприятия, като повече от половината от тях са малки и средни, с общ брой на заетите - 4748 души.
Установени са 782 нарушения на нормативните актове за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и за спазване на трудовите правоотношения /средно по седем при една проверка/.
Спрени от експлоатация са десет машини и съоръжения, които са застрашавали живота и здравето на работещите, и един производствен цех, предписано е въвеждането на един специален режим на работа.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.