Принуждават ни да описваме в менютата си храните, които съдържат алергени, а това не е изгодно за нас. Ще ни докара допълнителни разходи. Това се оплакаха пред вестник "Черно море" варненски ресторантьори.
Те не пожелаха да обявят имената си. Не искаме да имаме проблеми с институциите, защото очакваме да има глоби от 1 февруари, обявиха предприемачите.
Съществува директива на ЕС, според която всеки ресторантьор трябва да изпише в менюто си храните, които са най-голям източник на алергени, потвърди пред вестника шефът на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ) Георги Найденов.
Той разкри, че представители на софийската им организация са имали среща в столицата с ръководни лица от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). На ресторантьорите било обещано, че временно могат да слагат притурки в менютата си, в които да са описани алергените, без да е нужно засега да се изработват изцяло нови менюта.
Не виждам как тази директива ще помогне на българските потребители. И сега в менютата си имаме изписани продуктите, от които е приготвено ястието. Всеки с някакъв алергичен проблем сам може да прецени какво да консумира, каза Найденов.
За пореден път тук се въвеждат правила, които в някои от по-развитите европейски държави могат да имат положителен ефект, но не и в България, каза шефът на ВАРХ. Той също е на мнение, че изготвянето на нови менюта ще затрудни допълнително финансово ресторантьорите.
От началото на следващия месец инспекторите на БАБХ започват да глобяват заведенията за хранене, които не посочват на видно място има ли алергени в предлаганите от тях храни. Това се закани преди дни в София шефът на БАБХ Пламен Моллов. Той припомни, че изискването за обозначаване на алергените е още от 13 декември миналата година.
Според експерти не е ясно как точно ще бъдат глобявани ресторантьорите, след като в българското законодателство няма разпоредби за санкции, когато не се спазват европейските правила.
Автор: Деян Михайлов