Българско синьо сирене излиза на пазара, макар и в много ограничени количества, каза Стоилко Апостолов, управител на фондация "Биоселена" и координатор на проект "За Балкана и хората" пред БТА.
Фермата на българския производител на синьо сирене се намира на над 1600 метра надморска височина, в района на Своге, местността "Чемерник", като животните целогодишно са там.
За момента се произвежда малко и цялата продукция се изкупува веднага, отбеляза Апостолов.
Цената е по-висока от тази на масовото синьо сирене, внос от Дания и Германия, но българското е по-добро като консистенция и вкус, коментира специалистът.
Интересът към фермерската продукция се повишава, отчитат специалистите.
Сега се създава доверието между производители и купувачи и се възпитава вкусът на потребителите, коментира Стоилко Апостолов.
"Потребителите трябва да свикнат, че не е възможно вкусът и цветът на фермерските продукти да е еднакъв целогодишно, защото няма стандарти, изкуствени оцветители и добавки като в индустриалните мандри, които да дадат един и същ вид и аромат на продукцията", добави той.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.