Освен че дават на потребителя разнообразен избор, местните храни са и възможност за развитие на малките населени места, където в момента има обезлюдяване. Трудностите идват от факта, че все още европейските регламенти се прилагат у нас много механично. Това обяви Десислава Димитрова от Slow Food, която заедно с Гавраил Гавраилов от Local Food коментира темата за бъдещето на занаятчийските храни в страната, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
На 22 февруари 2017 в Пловдив ще се проведе панаир AGRA, в който ще вземат участие редица производители и ще има конференция, на която ще бъдат представени европейският опит по тази тема, изискванията по отношение на безопасността на храните и перспективите за развитието на сектора.
Гавраилов посочи, че в целите на проекта е заложено да бъде поощрявано стартирането на нови бизнеси и да им се осигури експертна помощ. По думите му все още няма подходящо законодателство в тази посока, което да създава добри предпоставки и да намали регулациите, за да могат младите хора по-лесно да излязат на пазара.
Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.