В България потреблението на вино расте, а на ракия намалява, заяви председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев пред Световния конгрес по лозарство и винарство, който бе открит днес в София.
Въпреки че страната има репутацията на традиционен производител и консуматор на червено вино, статистиката показва, че пием почти равни количества червено и бяло вино, каза той.
Докато през 1997 година 80% от българското вино се изнасяше, а 20% се консумираше в страната, 20 години по-късно тенденцията се преобърна, отчете Радослав Радев. Според него това показва повишаване на винената култура.
Средната цена на рафта в магазина е 3,5 евро за литър българско вино и 7 евро за бутилка вносно вино.
Според представените днес данни България е на 23-то място в света по площта на лозята и на 21-во по количествата произведено вино.
У нас са засадени 60 хил. хектара лозя. Над една четвърт са нови насаждения - презасадени стари лозя. Регистрираните винопроизводители са 263, а ежегодно се произвеждат средно 160 хил. т винено грозде, от което се получават 1,3 млн. хектолитра вино.
Тук не се отчита домашното вино за консумация в семейството, за което се използват около 140 - 145 хил. т грозде.
Продажбите на местния пазар са около 700 хил. хектолитра, за износ отиват около 600 хил. хектолитра, а вносните вина са 50 хил. хектолитра.
60% от износа е за Европейския съюз. Основните пазари на българските производители са Полша, Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Чехия, Швеция и балтийските страни.
Китай вече е основен фактор за ръста на консумацията на вино по света, стана ясно от анализ за производството на грозде и вино. Докато в Китай растат както производството на грозде и на вино, така и консумацията, в Европа произведеното грозде намалява, основно заради политиката за изкореняване на лозя.
В традиционните страни потребители на вино се променят и навиците – французите вече не пият вино всеки ден, а основно през уикендите и по празниците, заяви Жан-Мари Оран, генерален директор на Международната организация по лозарство и винарство OIV.
7,5 млн. ха са общо площите с лозя по света. Петте водещи страни по този показател са Испания, следвана от Китай, Франция, Италия и Турция – в тези страни са 51% от площите.
Докато в Европа като цяло площите намаляват, от 2012 до 2016 г. е отбелязан ръст в страни като Китай, Чили, Перу, Мексико и Нова Зеландия.
Що се отнася до консумацията, първите пет страни, където се изпиват почти 50% от напитката, са Франция, Италия, Германия и Китай, а България е на 30-то място.
След видим спад в потреблението на вино в годините на глобалната финансова криза, започнал през 2008 – 2009 г., през 2015 г. анализаторите отчитат 240 млн. хектолитра изпито вино, а през 2016 г. по предварителни данни – 241 млн. хектолитра.
В предкризисните 2006 и 2007 г. обаче консумацията е достигала 250 млн. хектолитра. Китай бележи възход по всички показатели. В Африка потреблението и производството на вино също расте, отбеляза Жан-Мари Оран.
Подробности четете на Investor.bg