Млечните продукти поскъпват и тенденцията ще се запази и през следващите месеци, съобщи за "Дарик" председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.
Причината за по-високите цени на кисело мляко, сирене, кашкавал и краве масло е в повишената изкупна цена на прясното мляко.
Освен това от бизнеса отчитат и по-високи разходи за заплати и електроенергия. Шоково поскъпване обаче няма да има.
Българските производители имат завишени разходи, а това плавно води и до покачване на цената на млечните продукти за крайния потребител. Изкупната цена на прясното мляко е по-висока и това води до увеличение на цените, обясни Димитър Зоров.
"Цената на млечните продукти се увеличава. В Европа са започнали по-драстични увеличения на цените на млечните продукти и това се дължи на един основен фактор - ако сравняваме цената на основната суровина, защото млякото е суровината в млечните продукти, в сравнение със съшия период на миналата година в момента има поскъпване около 40% на сурово мляко. Миналата година, дори и в Европейския съюз средно беше около 23 до 25 цента само литър мляко, а тук около 55 ст. Така че в момента цената, както в Европа, така и в България, е повишена. В Европа цената на млякото е между 37 и 41 цента, а в България е между 72 и 80 ст. Говорим за мляко, отговарящо на всички хигиенни показатели спрямо европейските критерии", каза Зоров.
Маслото поскъпва заради по-високото потребление на шоколад, обясни пък директорът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.
"От гледна точка на българския пазар през последните шест години наблюдаваме едно леко постъпателно нагоре, като сега цената на едно е към 1.70 лева на пакет от 250 г", допълни Иванов.
Според него обаче покачването на цената на маслото е световна тенденция. Той допълни, че ако страната ни увеличи производството на суровината, цената няма да расте драстично.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.