Нова партида яйчен жълтък на прах, доставена от Германия, се оказва заразена с фипронил над допустимите нива.
Това е установено след лабораторен анализ, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.
От новата засегната партида в България са доставени общо 500 кг яйчен жълтък на прах. Почти цялото количество - 407 кг е налично в склада-получател и е насочено за унищожаване.
Вложени в преработка са около 93 кг яйчен жълтък на прах, като е произведен около 12 500 кг сладолед. Той също е изтеглен от пазара.
На 28 август т.г. Европейската комисия е потвърдила изготвеното от БАБХ известие по системата за бързо предупреждение RASSF като последващо действие. С това всички държави членки са информирани, че и друга партида яйчен жълтък на прах е замърсена с фипронил и е разпространена на общия европейски пазар.
Същевременно за недопускане на българския пазар на замърсени с фипронил яйца и яйчни продукти в момента се извършват проверки на фермите за добив на яйца, на складовете за търговия с яйца и яйчни продукти, на предприятията за производство и преработка на яйчни продукти в страната.
Всяка постъпваща в България пратка яйца и яйчни продукти с произход ЕС, за която няма предоставени доказателства от лабораторно изпитване за отсъствие на замърсяване с фипронил, ще бъде подложена на лабораторен анализ.
Аналогични мерки се прилагат и към производителите на яйца и яйчни продукти с български произход. Вече е наличен първият резултат от анализ на яйца с произход Полша, който е отрицателен.
Преди дни токсичен яйчен жълтък на прах бе открит в над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза, родно производство. От БАБХ тогава обявиха, че партидите се изтеглят, а опасният жълтък е в малки количества.