Българска агенция по безопасност на храните започва засилени проверки в обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси, съобщиха от санитарното ведомство. Проверките ще започнат от утре и ще продължат до Никулден.
Обект на засиления контрол ще бъдат документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, правилното етикетиране на продуктите. При проверките ще се следи също за използването от персонала на лични предпазни средства (маски и ръкавици), наличие на дезинфектанти на местата на продажба и други.
Специално внимание ще се обърне върху продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните.
При извършване на проверките и при необходимост в инспекциите ще се включват и представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Комисията за защита на потребителите (КЗП).
БАБХ напомня, че върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.