IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Димитър Маджаров пуска сирене и кашкавал без лактоза

Димитър Маджаров пуска сирене и кашкавал без лактоза

Димитър Маджаров пуска сирене и кашкавал без лактоза. Компанията обогатява портфолиото си, за да отговори на търсенето на продукти за здравословен начин на живот.

Бялото саламурено сирене и кашкавалът от краве мляко без лактоза са 2-та най-нови продукта в серията Lacto Free. Безлактозно краве прясно мляко 3.6% и кисело мляко 3.6% компанията пусна през лятото на 2023 г. Маджаров е първият български производител с цяла безлактозна серия.

Защо сирене и кашкавал без лактоза?

Близо една трета от населението в света има непоносимост към лактоза. Лактозата е вид захар, която се съдържа в млякото, сиренето, кашкавала. За разграждането й организмът отделя ензим, наречен лактаза. С напредването на възрастта обаче доста хора произвеждат по-малко или никаква лактаза. Това води до подуване на корема, обезводняване, флатуленция и др.

Някои хора трябва да намалят приема на лактаза, а други – изобщо да не консумират традиционни млечни продукти. Те обаче са богати на калций и витамин D и изключването им от диетата не е препоръчително. Затова алтернатива за хората с непоносимост към лактоза, а и за тези, които искат да се хранят рационално, са именно безлактозните продукти.

Каква е технологията на производство на сиренето и кашкавала без лактоза?

Lacto Free сиренето и кашкавалът са произведени съгл. Европейския регламент 1924/2006 за храните. Съдържанието на лактоза в тях е нищожно – под 0.1%.

„Запазваме всички незаменими протеини и аминокиселини в сиренето и кашкавала. Свеждаме лактозата до по-малко от 0.1 г. Добавяме специален ензим, който я разгражда на галактоза и глюкоза, които се усвоят по-лесно. Същевременно запазваме автентичния български вкус“. Това обяснява Юлия Маджарова, ръководител на млекопреработвателното предприятие в град Стамболийски. „И при сиренето, и при кашкавала Lacto Free използваме българска закваска, полезните пробиотични бактерии – Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус, 100% свежо българско краве мляко на подбрани доставчици“, допълва тя.

Не се добавят никакви сухи вещества или консерванти. Качеството е безкомпромисно.

Къде може да намерите сиренето и кашкавала без лактоза на Димитър Маджаров?

Може да поръчате Lacto Free сирене и кашкавал от ebag.bg, shop.gladen.bg, bulmag.org и др.

От началото на м. март 2025 г. може да ги намерите и в магазини като:

·     В София – HIT Max, ProMarket, „CBA Бурлекс“

·     В Пловдив  – супермаркети „Лекси“, Слънчеви лъчи, Stop4eтo, супермаркети БББ

·     Във Варна и Шумен – „БулМаг“, „CBA Бурлекс“ и др.

·     В Бургас - „Жанет“ и „Болеро“

·     Плевен – супермаркети „Life”

·     Враца – „Симфония маркет“, супермаркет „Червен Площад“, Биомагазин „Столетника“

·     Велико Търново – хранителна база „Ваньо Чолаков“ и др.

Скоро кашкавалът и сиренето без лактоза от Димитър Маджаров ще може да намерите в  големи национални, в още локални вериги, както и в добрите магазини в цялата страна.

Безлактозното сирене и кашкавал на „Димитър Маджаров“ може да се използват във всякакви рецепти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Бизнес
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата