Цените на едро на хранителните стоки през тази седмица се понижават, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Индексът на тържищните цени падна до 1,582 пункта, при 1,615 пункта преди седмица.
Оранжерийните домати поевтиняват със 17,4 на сто и се продават средно по 1,00 лв. за килограм.
Оранжерийните краставици поевтиняват с 11,0 на сто за една седмица и се търгуват средно по 0,80 лв. за килограм.
Картофите са с 1,4 на сто по-ниска цена и се предлагат средно по 0,72 лв. за килограм.
Зелените чушки понижават цената си с 20,2 процента за една седмица - до 1,34 лв. за килограм на едро.
Зелето се търгува средно по 0,38 лв./кг, с две стотинки по-евтино от края
на миналата седмица.
Цената на ябълките пада с 10,00 на сто, до 1,53 лв. за килограм. Прасковите се продават с 12,5 на сто по-ниска цена - средно за 1,40 лв./килограм.
Цената на кайсиите се повишава с шест процента, до 1,60 лв. за килограм.
Замразените пилета се търгуват по 3,52 лв./кг средна цена; малотрайните колбаси са с 0,5 на сто по-ниска цена и се търгуват по 4,35 лв./кг, а цената на шпековия салам се понижава с 0,1 на сто, до 8,97 лева за килограм.
Захарта през същия период поевтинява с една стотинка и се търгува по 1,38 лв./кг на едро.
Брашното, тип "500", поскъпва с 5,9 процента и се продава по 0,72 лв./килограм.
Яйцата поскъпват с една стотинка и се продават на едро по 0,17 лв. бройката. Цената на ориза се понижава с 1,3 процента средно, до 2,23 лв./килограм.
Цената на олиото на едро се повишава с една стотинка, до 1,91 лв. за литър. Кашкавал "Витоша" се търгува по 8,16 лв./кг, а цената на кравето сирене пада с 2,8 процента, до 3,47 лв. за килограм.