"До края на годината цената на хляба в повечето региони на страната ще расте плавно. Към март 2006 година тя ще бъде с 15-20 на сто по-висока от сегашната", заяви на пресконференция в Монтана председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България (ФХСБ) Димитър Людиев, цитиран от БТА.
"Причина за плавното поскъпване ще бъде не липсата на брашно или пък лошо качество на зърното от новата реколта, а разходите на хлебопроизводителите и сладкарите за инвестиции в производството. В момента повечето производители на хляб въвеждат системата за качество ХАСЪП, стремят се да достигнат
критериите на Европейския съюз за добри производствени практики, а това изисква инвестиции", каза още Людиев.
Той уточни, че поскъпването няма да засегне всички региони, а само тези, в
които производителите все още не са подготвени за критериите на ЕС.
Димитър Людиев и председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Монтана Костадин Георгиев представиха програмата на започващия днес в Монтана Национален събор на хляба.
Предвидено е освещаване на знамената на регионалните съюзи от различните области от видинския митрополит Дометиан, етнографска изложба "Хлябът - храна и културен символ в живота на българите", изложба-базар на хляб и продукти за производството му, в която ще участват 54 фирми от страната, празничен концерт, поднасяне на венци пред паметника на Васил Левски, курбан пред оброка на покровителя на хлебарите "Свети Спас" в Монтана, ученическо състезание за приготвяне на закуски и др.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.