Семейството на Граф Стефан фон Найперг отглежда вино от 800 години. Потомственият винопризводител е роден в Германия, завършва бизнес, икономика и политика в Париж, а след това – лозарство и енология в Монпелие.
Графът е собственик на пет замъка и винарски изби във Франция. Заедно със съдружника си д-р Карл Хайнц са основни акционери в „Беса Валей Уайнъри”, която купува 2400 декара земя край пазарджишкото село Огняново преди повече от десет години и винарска изба с капацитет 1 млн. бутилки годишно.
Какъв е делът на винарната ви на българския пазар към момента?
Продажбите в страната стигнаха около 40%, а 60% от продукцията ни се продават в чужбина. Целта ни е да развием още повече дела на износа.
С какво българският тероар превъзхожда този в съседните ни страни (Гърция например), че да се спрете точно на него?
Страни като България или Румъния трябва да реорганизират лозарството и да се фокусират върху тероара си. Голяма част от условията за отглеждане на вино тук са изключителни и ние работим упорито, за да направим българските вина разпознаваеми и известни, като повишим износа например.
Основният пазар за износ на бордото Енира е Азия. Какви приходи получава избата от износа си?
Точно така. Азия е основният ни износен пазар. 40% от вината, които продаваме в чужбина, са за Япония, Хонконг и Китай.
Как си обяснявате факта, че именно азиатците са най-големите почитатели на виното ви? Добър маркетинг, разумна ценова политика или особеност на вкуса?
Една от основните причини е тази, че азиатците знаят малко за българските вина. Те купуват вина, които намират за добри, не робуват на предразсъдъци.
Вижте цялото интервю с Граф Стефан фон Найперг
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.