Росица грабна наградата на публиката в MasterChef преди днешния голям финал, който ще определи носителя на голямата награда от 100 000 лв. в шоуто.
Победителят от втория сезон - Севда Димитрова, откри свой ресторант в София, а на събитието присъства журито - Виктор Ангелов, Андре Токев и Петър Михалчев, както и участници от трите сезона досега. Сред тях бяха Аврам Големечков, победителят от първото издание Симеон, Иван, който отпадна снощи на метри от финала, Тони Пипера и др.
Тримата финалисти - Божана Кацарова, Димитър Димитров и Росица Иванова, представиха свои ястия, които бяха оценени от гостите. Най-висок вот получи Росица, но и тримата готвачи бяха категорични, че част от наградата принадлежи на беспорния любимец на публиката - Куку. Той обаче не присъстваше, тъй като започна като главен готвач в Слънчев бряг.
С гурме специалите се представи и Севда, която даде старт на новия си ресторант.
Тази вечер ще стане ясен победителят в шоуто. По пътя към титлата MasterChef кулинарните гладиатори ще приготвят 4-степенно меню за взискателното жури – amuse buche (ордьоври), предястие, основно и десерт.
Още след първото предизвикателство - приготвянето на ювелирното "забавление за устата", което се сервира във всеки изискан ресторант, за да възбуди сетивата, един хоби-готвач ще напусне играта. Една от най-важните битки в живота им ще бъде белязана от чупене на стереотипи, изобретателност, сила и стремеж към перфектния вкус. Прецизните хапки, почерк на главния готвач, ще загатнат какво предстои до края на вечерта. Конкуренцията ще бъде жестока, а критичните моменти няма да липсват в приготвянето на капучино консуме с пяна от трюфел, биск от плодове със скарида, тартар от говеждо, карамбол от риба тон, патешко с мус от сирена и лют сладолед, чийзкейк от козе сирене, крем от авокадо и сьомга и сух таратор.
Двамата финалисти, борещи се за мечтите си, ще се впуснат в оспорван дуел с предястие, основно и десерт. Молекулярен таратор ще се изправи срещу морско дъно от стриди, миди Сен Жак и омар, за да докажат за пореден път, че кулинарията е безкрайно поле за въображението.
Вечерята за 100 000 лева ще продължи с 90-минутен маратон за основно ястие. Изтънчени вкусове от и за сетивата ще разбият представите за възможностите на шкембето и дроб сърмата.
При десертите също ще видим висш пилотаж. Шоколад срещу изомалт (натурален подсладител с два пъти по-малко калории от захарта) ще се гарнират с течен азот, сух лед, ягоди, кремове, рози и пуканки, магически трикове и помпа от апарат за кръвно налягане.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.