В ежедневното меню трябва да има богато разнообразие от продукти, с които да си доставяме необходимите хранителни вещества. Оказва се обаче, че има някои храни, които често присъстват на трапезата ни, а могат да бъдат и отровни.
Отровни не означава, че задължително могат да ви убият. Има хранителни продукти, които просто представляват опасност за здравето.
Зелени картофи
Картофите са здравословен източник на въглехидрати. Но когато не са в добро състояние, могат да бъдат опасни за здравето, както и когато са недопечени или недоварени. Трябва да знаете, че ако картофът добие зелен цвят, дори върху малък участък, вече не става за ядене.
Зеленият цвят се образува от веществото соланин – естествен гликоалкалоид, който възниква при излагане на картофа на пряка слънчева светлина. Соланинът съдържа токсини, които причиняват главоболие, гадене, умора и стомашно-чревни проблеми.
Листа от ревен
Ревенът е освежаващ кисел зеленчук, чиито корени и стъбла се използват в различни салати и ястия.
Листата му обаче съдържат високи нива на оксалова киселина, която може да бъде опасна за бъбреците и да причини сериозни проблеми, но само ако се консумира прекалено често и в големи количества.
Диворастящи гъби
Надали има нужда да обясняваме защо дивите гъби могат да са опасни за здравето и дори за живота. Много от техните двойници са силно отровни. Смелчагите, които си позволяват да ядат диви гъби трябва да внимават изключително много. Все пак, в токсикологичните отделения на болниците има случаи на отровени от гъби хора, предимно брали сами лъжливите двойници.
Кои други храни са опасни за здравето, прочетете в Az-jenata.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.