Високият холестерол е опасен за организма. Той се наслагва по стените на кръвоносните съдове и пречи на нормалната проходимост на кръвта. Нарушеното кръвообращение води до редица сърдечносъдови заболявания.
Високият холестерол пречи и на нормалната мастна обмяна.
Бадеми
В обвивката на бадемовата ядка се съдържат вещества, които предотвратяват окисляването на лошия холестерол. Този процес е изключително пагубен за стените на кръвоносните съдове. Той увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.
Авокадо
В авокадото се съдържат невероятно много мононенаситени мастни киселини. Те доказано понижават нивата на лошия холестерол и повишават нивата на добрия. Заради това авокадото трябва да е постоянно присъстваща храна на трапезата ви.
Алкохол
Въпреки че алкохолът не е точно суперхрана, в случая той спада в тази категория. Една чаша алкохол на ден намалява нивата на лошия холестерол като с това повишава нивата на добрия. Чаша червено вино след вечеря намалява риска от инфаркт с няколко процента. Злоупотребата с алкохола, разбира се, има обратния ефект.