Вижте как да изненадате гостите си за Коледа с тази невероятно вкусна питка.
Продукти:
- 300 мл топла вода
- 1 с.л. захар
- 7 г суха мая
- 900 г брашно плюс 1 с.л.
- 1 с.л. сол
- 2 с.л. захар
- 250 мл топло, но не горещо прясно мляко
- 250 мл олио
- 1 жълтък от голямо яйце
- 1 ч.л. олио за намазване на питата
- голяма щипка сусам
- голяма щипка маково семе
Приготвяне:
- В малка купа сложете топлата вода, захарта, маята и лъжицата брашно. Разбъркайте.
- Оставете сместа да шупне и маята да се разтвори напълно.
- Пресейте брашното в дълбока купа.
- Добавете солта и захарта и разбъркайте, за да се смесят добре.
- Направете кладенче, изсипете вътре шупналата мая, топлото мляко и олиото.
- Започнете да разбърквате, докато се оформи тесто.
- Прехвърлете на леко набрашнен плот.
- Не добавяйте още брашно (освен ако не лепне), защото именно мекото тесто е гаранция за пухкавата текстура на питата.
- Месете тестото за 3-4 минути.
- Същата купа, в която започнахте да правите тестото намажете леко с олио и сложете омесеното тесто.
- Покрийте купата с парче фолио, а отгоре с кърпа.
- Оставете за 30 минути на топло да втаса.
- След това от него откъснете малки парченца тесто, като се стремите да бъдат приблизително еднакви.
- Подредете ги на плота.
- Пригответе си голяма тава за печене, покрийте с хартия за печене, намаслете леко.
- Сложете готовите топчета в тавата, като между тях оставите съвсем малко място.
- Покрийте отново с фолио за свежо съхранение и кърпа и оставете близо до печката за около 15-20 минути или докато топчетата започнат видимо да увеличават обема си.
- Втасалите топчета намажете с жълтъка смесен с олиото, като използвате силиконова четка.
- Поръсете със сусам и мак и сложете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 35-40 минути.
- Оставете готовата погача да се охлади в тавата за 10 минути, след което заедно с хартията я преместете върху метална решетка, за да изстине напълно.
Още вкусни рецепти вижте в Az-jenata.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.