IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Рецептата Dnes: Най-вкусната памук питка за Коледа

Задължителна за коледната трапеза

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Вижте как да изненадате гостите си за Коледа с тази невероятно вкусна питка. 

Продукти:

  • 300 мл топла вода
  • 1 с.л. захар 
  • 7 г суха мая 
  • 900 г брашно плюс 1 с.л. 
  • 1 с.л. сол
  • 2 с.л. захар
  • 250 мл топло, но не горещо прясно мляко
  • 250 мл олио 
  • 1 жълтък от голямо яйце 
  • 1 ч.л. олио за намазване на питата 
  • голяма щипка сусам
  • голяма щипка маково семе

Приготвяне:

  • В малка купа сложете топлата вода, захарта, маята и лъжицата брашно. Разбъркайте.
  • Оставете сместа да шупне и маята да се разтвори напълно.
  • Пресейте брашното в дълбока купа.
  • Добавете солта и захарта и разбъркайте, за да се смесят добре.
  • Направете кладенче, изсипете вътре шупналата мая, топлото мляко и олиото.
  • Започнете да разбърквате, докато се оформи тесто.
  • Прехвърлете на леко набрашнен плот.
  • Не добавяйте още брашно (освен ако не лепне), защото именно мекото тесто е гаранция за пухкавата текстура на питата.
  • Месете тестото за 3-4 минути.
  • Същата купа, в която започнахте да правите тестото намажете леко с олио и сложете омесеното тесто.
  • Покрийте купата с парче фолио, а отгоре с кърпа.
  • Оставете за 30 минути на топло да втаса.
  • След това от него откъснете малки парченца тесто, като се стремите да бъдат приблизително еднакви.
  • Подредете ги на плота.
  • Пригответе си голяма тава за печене, покрийте с хартия за печене, намаслете леко.
  • Сложете готовите топчета в тавата, като между тях оставите съвсем малко място.
  • Покрийте отново с фолио за свежо съхранение и кърпа и оставете близо до печката за около 15-20 минути или докато топчетата започнат видимо да увеличават обема си.
  • Втасалите топчета намажете с жълтъка смесен с олиото, като използвате силиконова четка.
  • Поръсете със сусам и мак и сложете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 35-40 минути.
  • Оставете готовата погача да се охлади в тавата за 10 минути, след което заедно с хартията я преместете върху метална решетка, за да изстине напълно.

Още вкусни рецепти вижте в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Свободно време
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата