Самата вечеря на Бъдни вечер е най-вече ритуал, а не толкова хранене. Неслучайно много от традициите са свързани със семейната топлина и любовта между всички в семейството. Кои са храните, които могат да ви донесат късмет и изобилие на този специален ден?
Питата
Най-задължителната храна на трапезата е постната питка. Тя трябва да бъде в кръгла форма, за да символизира слънцето. Някога, с водата в която са измити точилката и ръцете на жената, която е месила питката са се пръскали кошерите. Жените, които ще се омъжват през тази година, не бива да месят тесто за питка, за да не изнесат плодородието от дома.
Постната пита се украсява с различни символи – животни, кръст, грозд, житен клас и др.
По традиция питката се слага върху жито – то е символ на плодородие и богатство. В нея се слага паричка и тя се разчупва задължително от най-възрастния. Първото парче остава за Богородица, останалите се раздават на членовете от семейството, като се започва от най-големия. Оставя се парче и за къщата, и за животните.
Бобовите култури и варивата
Те символизират изобилието и благодатта. Това са храни, които набъбват при готвенето си, и се приема, че по същия начин ще набъбне реколтата и богатството през годината. Сред най-обичаните и традиционни ястия за Бъдни вечер са бобовата салата, сухите чушки, пълнени с боб, лещата, булгурът и житото.
В миналото булгурът и житото често са се приготвяли както в солен вариант, така и като десерт. В първия случай са сварени в подсолена вода и сервирани със съвсем малко олио.
Във втория към тях се добавят сушени плодове и захар, но по-пестеливо, тъй като трапезата на Бъдни вечер не предразполага към прекалено изобилие и лакомия.
Кои са останалите храни за Бъдни вечер четете в Az-jenata.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.